MUSICONICA
Aktualności: Porządki po zmianie skryptu Smiley
Wszelkie problemy proszę zgłaszać adminom ( oby ich nie było ) Smiley
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Rysunki Agit - Back to 90s  (Przeczytany 311 razy)
Agit

Uzytkownik

« : Luty 07, 2010, 08:31:48 »

Jednym z moich (stu) noworocznych postanowień był powrót do rysowania - mam dość mało sensownego odpoczywania po pracy na kanapie albo co gorsza w kuchni. Problem w tym, że ostatni raz ołówek w ręce miałam dobre parę lat temu, a i wtedy nie była to twórczość wysokich lotów. Chciałabym tworzyć coś miłego dla oka, przy czym odpoczęłabym, chociaż boję się nauki zaawansowanych programów, bo jest już na to trochę za późno, za wiele z tego nie będzie, a poza tym nie dysponuję dobrym sprzętem ani czasem, dlatego pewnie będą to prace wykonane technikami tradycyjnymi.
No dobra, ale po co te zwierzenia?
W sumie często zaglądam na forum i wiem, że chętnie komentujecie tu prace - może ruch i dyskusja pomoże mi zachęcić się do pracy, poza tym uwagi są zawsze cenne. To trochę jak klub zrzucania sadła, gdzie każdy gratuluje schudnięcia i karci za wcinanie pączków, a przynajmniej tak mi się kojarzy.
Zacznę od wrzucenia bardzo starych prac (10+ lat do 5 lat wstecz), bo nowszych nie ma - i co jakiś czas będę pewnie w ramach mobilizacjo-terapii dorzucać coś nowego. Na pewno zauważycie duży wpływ stylu Rui Araizumi (Slayers) i notoryczny brak nosów i postępu. Prawie wszystkie obrazki (poza jednym w Photoshopie i kilku w ołówku i kredce) robione są na oekaki, czyli takim nieco lepszym Paincie online (rysujemy w aplecie Java, a później wysyłamy obrazek na serwer) za pomocą myszy lub tabletu. Dużo pikseli, czasem zamierzonych, czasem wymuszonych programem.
Proszę o łagodne potraktowanie Smiley To prawdziwy wehikuł czasu.

Na dobry początek fanarty ze Slayers (dawnego obiektu kultu) - oekaki, jeden w ołówku:

Fanarty z innych serii (FMA, Disgaea, FFVII) - oekaki:

« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 08:33:35 wysłane przez Agit » Zapisane
Dembol
Administrator

Uzytkownik

Pretty wise

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Luty 08, 2010, 12:00:50 »

Jednym z moich (stu) noworocznych postanowień był powrót do rysowania
Witaj w klubie. Jak na razie mam podręcznik kartki i ołówek. Leżą.

Tohru_chan

Uzytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Luty 08, 2010, 03:28:35 »

Hmmm mi się podobają Twoje abstrakcyjne prace. Masz swój własny komiczny styl.

Moriarty

Uzytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 08, 2010, 05:59:05 »

Jesli szukasz sposobu na relaks, to to sa tez inne, niz rysowanie. : )

A co do rysunkow, to hmmm... Technicznie sa OK. Twoj styl rysowania twarzy jest jednak, jak dla mnie, przesadnie zdeformowany. Wiem, ze to kwestia gustu i w ogole celowy zabieg, ale osobiscie uwazam, ze zdeformowanie postaci przechodzi przy mega-zarabistej mandze, gdzie liczy sie tresc, a rysunki maja tylko rysowac tlo. Ekstremalny przyklad: Wilq. Natomiast w rysunkach wystepujacych solowo, bez watku, bez akcji, deformacja, jak dla mnie, nie przechodzi. : )

Ergo, np. Lina Inverse z pierwszego rysunku jest po prostu okropna. : ) Troche lepiej w drugim, bo pojawia sie jakis mini-zarys akcji, jest tlo i w ogole rosnie stopien sofistykacji. : ) Ale z kolei dwa ostatnie jako same rysunki sa szablonowe, rutynowe. : )

Ergo, albo stworz watek i narysuj mange, albo szkol sie do bolu w perfekcyjnym rysunku a la Asiek, albo znajdz inne hobby i zacznij sie uczyc hiszpanskiego. ; )

Agit

Uzytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 10, 2010, 09:08:47 »

Hiszpański mnie nie interesuje, przepraszam! Rysować mangi też nie będę, bo szczerze mówiąc, tworzenie komiksu to zupełnie co innego, niż rysowanie, a nie chcę wymyślać historii.
Wrzucam kolejne starocie i spróbuję narysować coś nowego i innego. Mniej rutynowego, to na pewno (bardziej to tylko mógł być gotyk i mrok).

Losowe baby-koty (kiedyś uniwersalna postać "nie wiem, co narysować, a tak jest prościej") i inne:

Prace w ołówku (realistyczne na końcu w oryginale na A3, z natury):

« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2010, 09:10:21 wysłane przez Agit » Zapisane
Moriarty

Uzytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 10, 2010, 11:07:45 »

Nie musi byc hiszpanski, mozesz wybrac inny.

Nowe rysunki kolorowe: nieco lepsze od tamtych, bo az dwa mi sie podobaja: drugi i trzeci. Tzn. tez sa zdeformowane, jak cholera, ale przynajmniej sa tez wesole. : )

Natomiast te olowkiem prezentuja zupelnie nowa, lepsza jakosc. Czaszka wyszla ciekawie, tylko gdzie sie podzialy zeby? Grecka glowa fajna, choc kark ma byczy, zupelnie niekobiecy. Mongorian tez wyszedl ladnie - z tym, ze znowu jest chyba jakis problem z szyja...

Agit

Uzytkownik

« Odpowiedz #6 : Luty 10, 2010, 11:21:27 »

Dostałam czaszkę z trzema zębami, więc pominęłam je - chyba wyglądałaby jeszcze głupiej.
Będę pracować nad anatomią, to na pewno.
Draug

Uzytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 10, 2010, 03:08:45 »

mnogorian chop sqad! Cheesy

Tohru_chan

Uzytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Marzec 27, 2010, 09:26:22 »

Świetne cieniowanie. A zwłaszcza czaszka Smiley

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.433 sekund z 23 zapytaniami. (Pretty URLs adds 0.283s, 2q)